مصدق گفت: چه کارشان بکنم؟ خوب آنها هم تظاهر میکنند. ملکی گفت: جای آنها توی خیابانها نیست. جای آنها باید در زندان باشد، مصدق گفت: میفرمایید آنها را زندانی بکنند، کی باید بکند....
رابطه بقایی با مصدق پس از بازگشت از سفر آمریکا رو به تیرگی نهاد و این تضاد در مقطع درخواست اختیارات یکساله اختیارات ازسوی مصدق و انحلال مجلس هفدهم به اوج خود رسید.
مصدق: شما باید بروید جنگ کنید و حق ایران را بگیرید. شانه از زیر خدمت خالی نکنید. تمام اینها میگویند دولتی که ما [با آن] مبارزه می کردیم هر جا رفت یک نفر آدم پیدا نکرد و همه گفتند ما حاضر نمیشویم یک ملت مظلومی مثل ایران را از بین ببریم. [با حالت تأثر شدید و در حال گریه] ولی همه عوامل در این مملکت است که مقاصد بیگانه را انجام میدهد.
آنچه درپی میآید، آخرین دفاعیهای است که مرحوم دکتر محمد مصدق در دادگاه دولت کودتا، در پی وقایع 25 تا 28 مرداد ایراد کرد. متن حاضر از کتاب «دادگاه مصدق»، گردآورده سرهنگ بزرگمهر برگزیده شده و تا حدودی تلخیص گردیده است. موارد محذوف با نقطهچین علامتگذاری شده است.
در 15 آبانماه پیشنهادملی شدن صنعت نفت از سوی نمایندگان جبهه ملی خصوصاً دکتر مصدق مطرح شد. در 29 اسفند مجلس شورا طرح مصدق را برای ملی شدن نفت تصویب نمود.
اما مصدق این تمایز را نیز با قوام داشت که قوام در عین تلاش برای نزدیکی به آمریکا سعی می کرد در روابط خود با دو قدرت عمدهی جهانی دیگر، یعنی روسیه و انگلستان، تنشهای جدی ایجاد نکند. مصدق اما در دوران نمایندگی در مجلس با طرح «موازنهی منفی» از در تقابل مستقیم با این دو در آمد. شاید او پس از شکست دادن شاه در ماراتن سیاسی که منجر به قیام 30 تیر 1331 شد ...
تاریخچه روابط ایران و غرب را در یک نگاه موشکافانه می توان به چهار دورهی تاریخی تقسیم نمود: 1- آغاز تماسها با غرب تا کودتای 28 مرداد 1332 2- کودتای 28 مرداد 1332 تا انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 3- انقلاب اسلامی تا آغاز مجادلات هستهای میان غرب و ایران. 4- از زمان مجادلات هستهای میان غرب و ایران تاکنون .
در واقع دکتر مصدق به جای استفاده از ظرفیتهای موجود در مجلس، از ابتدای به قدرت رسیدن خود به تضعیف و بیاهمیت جلوه دادن مجلس پرداخت و گفت هر جا که مردم هستند، مجلس همان جاست.
کودتای ۲۸ مرداد کودتایی است که با طرح و حمایت مالی سازمان مخفی اطلاعات بریتانیا و سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، علیه دولت دکتر محمد مصدق در مرداد ۱۳۳۲ به انجام رسید.
دولت آمریکا در آن سالها یعنی سالهای 1329 -1330 از ملی کردن صنعت نفت پشتیبانی می کرد حتی به انگلستان فشار می آورد که قانون ملی کردن نفت را به رسمیت بشناسد بنابراین سیاست آمریکا و انگلستان هم در تضاد بود و این تضاید باید دولت مصدق از آن استفاده می کرد و قانون ملی کردن نفت را اجرا می کرد اما اینکه چرا در خلال دو سال و چهار ماه نخست وزیر مصدق این عوامل ...
آیت الله کاشانی علیرغم تمامی بی مهری ها قبل از وقوع کودتا، در نامه ای خطر وقوع کودتا را به دکتر مصدق گوشزد نموده و به او پیشنهاد همکاری و اتحاد در جلوگیری از توطئه های دشمنان را می دهد، متن نامه به شرح ذیل است...
نوشتار حاضر تلاش میکند تا نشان دهد چگونه منافع نفتی ایالات متحده باعث شد تا این کشور علاوه بر سوگیری ابتدایی در جهت حمایت از ملی شدن صنعت نفت ایران در مقابل انگلستان، به تغییر سیاست خود در قبال ایران بپردازد و کودتا علیه مصدق را طراحی و اجرا کند.
سکینه قاسمی مشهور به «پری بلنده» مشهورترین زن اوباش تهران بود که با همراهی شعبان بیمخ، در بازگرداندن «محمدرضا پهلوی» به قدرت و ساقط کردن دولت مصدق به خوبی ایفای نقش کرد.
کودتا علیه مصدق، ۲۸ مرداد ۳۲ با همکاری آمریکا و انگلیس با موفقیت انجام شد و پس از سقوط کابینه دوم دولت ملی مصدق، سرلشکر فضلالله زاهدی عهدهدار تشکیل کابینه جدید شد.